Automobile electrice în România

Toyota Prius 2010

Registrul Auto Român (RAR) a făcut publice astăzi cifrele care arată apetitul scăzut al românilor în ceea ce privește automobilele nepoluante. La întrebarea câte automobile electrice sunt înmatriculate în România răspunsul este unul sec: numai patru.

În schimb avem mașini hibrid de fițe ce poluează mai mult decât un autobuz RATB. Cele mai multe automobile hibrid sunt marca Lexus,în număr de 422, urmată de Toyota – 220 de mașini și Honda cu 62 de unități. RAR mai omologat 20 de motociclete si 110 autobuze propulsate cu motor electric.

În prezent în România sunt 5.32 milioane de vehicule din care 0.02% sunt hibride și electrice. Prețul mare al automobilelor electrice și autonomia redusă determină cetățenii europeni să renunțe la acest mijloc de transport nepoluant. Nimeni nu alege un vehicul de două ori mai scump, impractic pentru distanțe mari ce necesită odată la 6 sau 8 ani înlocuirea unei baterii care costă aproximativ 10.000 de dolari.

Stimularea tranziției către automobilele nepoluante necesită o altă abordare, una care să ofere un avantaj economic clientului și nu o afacere haiducească făcută de producătorii auto pe spatele cumpărătorului bine intenționat.

Toyota Prius
Toyota Prius

Lasă un răspuns