Audi Sport castiga campionatul de curse de masini DTM ajutat de solutii IT avansate

Audi Sport a folosit solutia parametrica CAD/CAM/CAE denumita „Pro/Engineer” furnizata de PTC si utilizata timp de aproape 10 ani pentru a dezvolta motorul DTM Audi A4 care a iesit castigator. In acest an, pentru a raspunde nevoilor de management al datelor CAD eterogene si pentru a permite colaborarea dintre diferitele departamente ingineresti, Audi Sport a implementat „Windchill”, o solutie software de management al continutului si proceselor, oferita de PTC, ca structura de baza care sa sustina toate eforturile de dezvoltare a produselor.

Audi Sport, departamentul auto sport al producatorului german de masini Audi, dezvolta si testeaza masini deosebit de competitive care participa la curse pe distante lungi, deci mentinand un strans schimb reciproc cu Organizatia de dezvoltare Audi pentru masinile de productie. De curand, Audi Sport a castigat o cursa de masini intr-o maniera excelenta. Concret, este vorba de campionatul DTM (Deutsche Tourenwagen Masters) 2008, unde au loc curse de masini care se bucura de un succes enorm pe plan european, existand milioane de fani care viziteaza circuitele sau urmaresc evenimentul, in direct, la televizor.
Campionatul DTM a fost al patrulea dintre cele 4 titluri posibile pe care si le putea dori Audi Sport anul acesta. Oficial, echipa fabricii Audi Sport deja a castigat „24 Hours of Le Mans” si „American and European Le Mans” – circuite cu curse pe distanta mare. Audi a castigat campionatul DTM al doilea an consecutiv. Totusi, trebuie remarcat faptul ca, anul acesta, Audi a inceput cu o masina complet noua. Masina de curse Audi A4 DTM de anul acesta este, din punct de vedere tehnic, la nivel mai avansat decat precedenta. Dezvoltatorii motorului acestei masini Audi au redus frecarea interna a motorului, aducand imbunatatiri motorului V8 de 460 c.p. in ceea ce priveste performantele curbei si caracteristicile cuplului. Aceasta optimizare a fost realizata in „Pro/Engineer”, instrumentul pentru dezvoltarea motorului, instrument ales de cei de la Audi, acesta fiind, de asemenea, folosit la dezvoltarea motoarelor de curse TDI pentru proiectul R10 TDI LMP.

Motorul monopostului Audi R10
Motorul monopostului Audi R10

In timp ce dezvoltarea productiei unei masini de drum obisnuit dureaza, de obicei, pana la trei ani, masina de curse Audi A4 DTM a fost dezvoltata si construita in mai putin de un an, datorita utilizarii solutiei „Windchill”, prin care s-a realizat managementul datelor CAD din diferite aplicatii CAD si s-a permis colaborarea diferitelor echipe de ingineri in ceea ce priveste caroseria, sasiul si dezvoltarea motorului. Windchill le ofera tuturor utilizatorilor accesul la cele mai recente versiuni de date CAD, oricare ar fi aceste date, indiferent de aplicatiile CAD specifice cu care se lucreaza.

Aproximativ 160 de angajati din Ingolstadt si Neckarsulm raspund, in principal, de dezvoltarea si testarea masinilor de curse. Audi Sport face parte din „AUDI AG’s Technical Development” si, ca atare, ii raporteaza lui Michael Dick, „Board member for Technical Development”. „Head of Audi Sport”, inca din luna noiembrie 1993, este Dr. Wolfgang Ullrich, originar din Austria.
Sursa: comunicat de presa

Lasă un răspuns