Home » Mediu » O noua lege pentru deșeurile electrice și electronice

O noua lege pentru deșeurile electrice și electronice

O nouă directivă europeană va schimba modul în care vom colecta deșeurile electrice și electronice (DEEE). Aparatele electrice și electronice conțin diverse metale (cupru, plumb, staniu, mercur, aluminiu, etc.) multe dintre acestea putând fi refolosite în economie. Colectarea și reciclarea aparaturii este o condiție esențială pentru un mediu curat.

Noua Directiva introduce tinte superioare de colectare DEEE. Pana la transpunerea prezentei directive in legislatiile nationale, rata de colectare actuala de 4 kg/loc ramane in vigoare, urmand ca, de la mijlocul anului 2016, rata de colectare minima sa fie de 45%, calculata pe baza greutatii totale a DEEE colectate intr-un an, exprimata ca procent din greutatea medie a EEE introduse pe piata in cei trei ani precedenti. In cea de-a doua etapa prevazuta de directiva, incepand cu 2019, rata de colectare minima care trebuie realizata anual este de 65% din greutatea medie a EEE introduse pe piata in cei trei ani precedenti in fiecare Stat Membru sau, alternativ, 85% din volumul DEEE generate pe teritorul statului respectiv.

Important de mentionat este faptul ca Romania, ca si alte tari din centrul si estul Europei, va beneficia de o perioada de tranzitie, tradusa prin realizarea, in prima etapa (2016-2019), a unei rate de colectare intre 40% si 45%, si amanarea realizarii ratei de colectare de 65% (aplicabila in UE din 2019) până la o dată decisă de Statul Membru respectiv, dar nu mai târziu de 2021.

Mercedes-Benz Splitview


Comunicatul de presă poate fi citit în întregime mai jos.

Etichete: , , ,
Postat de in data de 2012/07/24. In categoria Mediu. Puteti urmari acest articol prin RSS 2.0. Puteti lasa un comentariu la acest articol

Postați un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.