Dispare beleaua de la Belene

Energia, sub orice forma, este greu de produs sau de inmagazinat presupunand eforturi uriase pentru crearea unei infrastructuri eficiente si sigure. Bulgarii,care detin deja o centrala nucleara de tip sovietic la Kozlodui, vor renunta cel mai probabil la constructia celei de a doua unitati de productie a energiei electrice de la Belene.
Cel mai mare actionar al centralei nucleare de la Belene, RWE, a anuntat oficial Bulgaria că se retrage din proiect. RWE detinea 49% din actiunile proiectului nuclear. Acceasi companie detine actiuni si în proiectul nuclear de la Cernavodă.
Unul din motivele retragerii RWE pare a fi faptul că există riscuri pentru constructia unei noi centrale nucleare lângă cea de la Cernavodă, din România. Decizia companiei RWE reprezintă o victorie dorită de ani de zile pentru coalitia bulgară anti-nucleare “NO! for Belene”, coalitie care reuneste peste 20 de ONG-uri pe probleme de mediu. Printre acestea se numară Greenpeace si organizatia germană Urgewald.
Petko Kovachev, purtător de cuvânt al coalitiei “NO! for Belene”, a declarat că organizatiile au tras semnale de alarmă asupra reînceperii proiectului Belene în 2002, pentru că este situat într-o zonă seismică, unde nu mai departe de anul 1977 a avut loc un cutremur în urma căruia  120 de persoane au fost ucise. S-a evidentiat si faptul ca proiectul va fi cu mult mai costisitor decat pretul fantastic mentionat de guvernanti bulgari.
Heffa Schucking, purtătoarea de cuvânt a organizatiei germane Urgewald, a coordonat ani la rând opozitia împotriva implicării companiei RWE în acest proiect, declarând că faptul că RWE a ignorat toate semnalele de alarmă cu privire la mediu, economie, coruptie si riscuri cu privire la măsurile de sigurantă, într-un proiect de o asemenea anvergură, arată cât de incompetentă si cât de orbită ideologic este compania în încercarea de a bifa toate planurile de pe agenda nucleară. Ea a mai adăugat că RWE ar trebui să-si prezinte concluziile retragerii si, de asemenea, să-si înceteze si participarea în proiectul nuclear de la Cernavodă care se confuntă cu probleme similare.
Jan Haverkamp, expertul Greenpeace pe probleme nucleare în Europa Centrală, a declarat că decizia celor de la RWE arată adevărata fată a energiei nucleare: este prea costisitoare pentru a mai conta. Nu sunt departe timpurile când Bulgaria va închide acest capitol si va privi spre viitor promovând eficienta energetică si sursele regenerabile de energie.
Centrala nucleara de la Cernavoda are in prezent o putere instalata de 1450MW iar in viitor unitatile 3 si 4 vor intra in sistemul energetic national dubland aceasta capacitate. Romania intentioneaza sa construiasca o a doua centrala nucleara undeva in Transilvania reducand in acest fel dependenta de gazele rusesti.

Lasă un răspuns