Centrala Nucleară de la Cernavodă

Centrala Nucleară de la Cernavodă reprezinta principala sursa de energie electrica din Romania. Cele doua reactoare de tip CANDU (CANada Deuterium Uranium) asigura 18% din energia electrica necesara Romaniei. Existenta acestora scoate din calcul construirea unor noi centrale termoelectrice, foarte poluante. O centrala nucleara implica costuri imense de constructie si exploatare dar rezultatele obtinute justifica din plin investitia.
Sa ne facem o idee despre ce inseamna puterea (MWh) generata de principalele tipuri de centrale:
Centrala Nucleara Cernavoda:
Cernavodă-1 CANDU – 651 MW
Cernavodă-2 CANDU – 655 MW
CET Turceni – 2310 MW (putere instalata)
Portile de Fier – 1080 MW (putere instalata)
Turbina eoliana – 1MW
In Romania energia electrica este obtinuta din:
Combustibili fosili _________ 58,09 %____ 38,4 TWh_____10.598 MW
Hidroelectric____________ 32,02 %____ 18,2 TWh______6.325 MW
Nuclear________________ 9,20 %______5,6 TWh ______707 MW
Ideal ar fi ca energia electrica sa fie produsa numai din surse nepoluante, regenerabile, insa energia eoliana, solara sau cea obtinuta din biomasa reprezinta doar o picatura intr-un ocean de apa (cel putin deocamdata).
Centralele nucleare furnizeaza o cantitate mare energie dar implica si anumite riscuri. In memoria noastra a ramas probabil accidentul de la Cernobal, Ucraina si un oras parasit, Pripiat. Locuitorii zonei platesc si acum un pret scump pentru un singur moment de neatentie, cazurile de cancer inregistrand cote alarmante. Mai grav pentru Romania este faptul ca la granita de sud a sa se afla doua centrale nucleare, cea de la Kozlodui, de tip sovietic, asemanatoare cu cea de la Cernobal si cea de la Belene ce se afla in constructie. Dupa ce va fi finalizata centrala de la Belene se va afla la 13,6Km de Zimnicea si aproximativ 100 de km de Bucuresti.
Principalele pericole asociate reactorului de tip CANDU sunt:
tritiul (vapori de apa grea tritiată) — Tritiul este un emiţator de radiaţii β şi prezintă pericol intern prin inhalare.
radiaţii gamma — Prezintă pericol extern datorită puterea de pătrundere, care este mare, spre deosebire de puterea de ionizare care este mică. Pericolul depinde şi de geometria sursei (punctiformă, liniară sau plană).
radiaţii alfa — Prezintă pericol numai în cazul unei instalaţii “deschise”. Sursele de radiaţii alfa sunt ecranate din proiect.
radiaţii beta — Prezintă pericol numai în cazul unei instalatii “deschise”. Sursele de radiatii beta sunt ecranate din proiect.
neutroni — În mod normal, zonele cu câmpuri de neutroni sunt inaccesibile (aşa cum ar fi “fetele” reactorului)

Lasă un răspuns