Fereste-te de domnul doctor!

Medicina particulara, cu care ma confrunt in ultima perioada este o chestie foarte eficienta din punct de vedere economic. In functie de interesul personal, medicii te pot trata pana la ultimul leu pe care il ai in buzunare. Daca esti o persoana avuta, ca Michael Jackson, aceste tratamente cu paracetamol si antibiotice pot ajunge la cateva milioane de dolari. O suma destul de mare pentru ati pune viata amanet la banca mustaciosului. Analizele se pot repeta la infinit, rezultatele ies la fel de fixe ca scorurile in benchmark-urile din jocuri. Domnul doctor este foarte amabil, ca doar tu esti sursa lui de venit, iar daca esti putin papagal domnul doctor te va jumuli bine, dupa principiul ” papagalul trebuie jumulit, altfel el nu se simte bine „. Clinicile particulare sunt foarte bine puse la punct, daca tratamentul cu aspirina  si mangaiat pe frunte nu tine, cei de acolo cheama repede ambulanta care te va duce la Institutul Clinic Fundeni.
In ultima perioada gripa porcina da mari batai de cap autoritatilor, se moare pe capete. Ultimul bolnav de gripa noua, care avea diabet si insuficienta cardiaca, a decedat la Botosani. Un alt bolnav de gripa porcina a murit zilele acestea, a cazut cu motocicleta. Interesul e destul de mare si din partea companiilor farmaceutice care realizeaza profituri impresionante din vanzarea rahatului cu apa rece. Te simti sau nu bine, un vacin trebuie facut, o aspirina tot trebuie sa iei, daca e de firma e si mai buna, are ambalajul colorat si e ok. Substanta activa nu prea mai conteaza, fabricile de medicamente romanesti au fost inchise rand pe rand si marketingul corporatiilor internationale a intrat si in aceasta industrie. Cumperi medicamente cu efect placebo recomandate de farmaciste dragute, ce par a fi colege de platou cu Asia Carrera, la acelasi pret pe care-l are gramul de aur. Desigur comisionul oferit de corporatiile farmaceutice acestor vanzatoare de aprozar nu are de a face cu recomandarea lor.
Capitalismul salbatic e in floare iar moralitatea o chestiune diluata si instabila ca trinitroglicerina in mana unui copil.
Sunt sectoare economice in care pur si simplu nu se poate face privatizare. Suedezii au inteles asta, nu ne ramane decat sa asteptam sa se trezeasca si altii. Ganditi-va cum e sa-i ceri unui spital sa fie eficient. Nu spun ca te-ar tine cateva zile in plus internat pentru a-si rotunji veniturile, sau operatii imaginare ar fi decise doar pentru ca institutia se afla intr-o situatie dificila si medicii trebuie sa primeasca primele de Craciun. Dar poti ajunge intr-o situatie delicata in care lipsa din buzunare a doua monede de 50 de bani sa insemne diferente dintre viata si moarte. Pana societatea se gandeste la un sistem avantajos pentru cei multi, prefer sa raman in grija spitalelor mari acolo unde exista medici adevarati si un set complet de echipamente necesare pentru tratarea oricarei afectiuni.

Lasă un răspuns