Volkswagen alimentat cu biogaz din ape uzate

Nu toate soluțile ecologice presupun compromisuri în ce privește performanța automobilului. Alimentarea cu gaz metan a automobilelor reduce substanțial poluarea datorită arderii curate a gazului. Metanul (CH4) formează prin ardere dioxid de carbon și vapori de apă.
Proporția atomilor de hidrogen este mai mare decât în cazul altor hidrocarburi, fapt pentru care emisiile de dioxid de carbon sunt mai mici. Dacă metanul este obținut din surse ecologice atunci câștigul pentru mediul este dublu.
Volkswagen-ul New Beetle din clipul de mai jos este alimentat cu biogaz dintr-o sursă la care în mod sigur nu v-ați gândi. Stația de epurare a apelor uzate din Wessex, Marea Britanie nu numai că asigură o apă curată dar constituie și o sursă de energie regenerabilă. Gazul obținut din fermentarea în tancuri a apelor murdare provenite de la toalete este format din metan și dioxid de carbon.
Motorul automobilului este special reglat pentru a funcționa cu amestecul gazos. Dacă englezii au ales o stație de epurare a apelor uzate, în România fermele de animale pot constitui sursa materiei prime pentru biogaz. Instalațiile pentru producerea biogazului sunt disponibile la diverse capacități, în prezent existând soluțiile tehnice pentru ca această afacere să devină rentabilă.
Rentabilitatea economică a biogazului depinde foarte mult de prețul petrolului și al gazelor. În ultima perioadă prețul acestor hidrocarburi a tot crescut, prețul de la pompă fiind o dovadă convingătoare că mașina pe gaz (GPL) nu e doar pentru taximetriști.

 

Lasă un răspuns