Primul zbor cu un elicopter alimentat exclusiv cu combustibil sustenabil pentru aviație

Un elicopter Airbus H225 a efectuat primul zbor cu combustibil 100% sustenabil pentru aviație (SAF) care a alimentat ambele motoare Safran Makila 2.

Acest zbor, care îl succede pe cel al unui H225 cu un motor Makila 2 alimentat cu SAF, în noiembrie 2021, face parte din campania de zbor care vizează conștientizarea impactului utilizării SAF asupra sistemelor elicopterului. Se așteaptă ca testele să continue pe alte tipuri de elicoptere cu arhitecturi diferite de combustibil și motor, în vederea certificării utilizării în procent de 100% a SAF până în 2030.

„Acest zbor cu SAF care alimentează cele două motoare ale aeronavei H225 este un reper important pentru industria elicopterelor. Acesta marchează o nouă etapă în eforturile noastre de a certifica utilizarea în proporție de 100% a SAF pentru elicopterele noastre, fapt care ar însemna o reducere de până la 90% în ceea ce privește doar emisiile de CO2”, a declarat Stefan Thome, Executive Vice President, Engineering și Chief Technical Officer, Airbus Helicopters.

Utilizarea SAF este unul dintre mijloacele prin care Airbus Helicopters își poate atinge obiectivul de a reduce emisiile de CO2 la elicopterele sale cu 50% până în 2030. Unul dintre principalele beneficii ale utilizării acestui nou combustibil este că permite aeronavei să-și minimizeze amprenta de carbon menținând în aceleași timp performanțele de zbor.

Potrivit raportului Waypoint 2050, utilizarea SAF în aviație ar putea contribui cu 50-75% la reducerea CO2 necesară pentru a atinge nivelul de emisii nete de carbon până în 2050 în industria transportului aerian. În timp ce producția SAF reprezintă în prezent doar 0,1% din producția totală de combustibil pentru aviație, este de așteptat că această cifră va crește semnificativ în următorii ani, pentru a satisface atât cererea în creștere din partea operatorilor, cât și viitoarele mandate de utilizare a SAF.

În iunie 2021, Airbus Helicopters a lansat Grupul de utilizatori SAF cu intenția de a reuni toate părțile interesate să lucreze la modalități de accelerare a utilizării kerosenului SAF în amestec și de a deschide calea către zboruri 100% SAF pentru flotele viitoare. Toate aeronavele comerciale și elicopterele Airbus sunt certificate să zboare cu un amestec de până la 50% SAF. Scopul nostru este să obținem certificarea 100% SAF până în 2030 pentru avioanele comerciale și elicopterele Airbus.