Ce este o casa pasiva?

O casa cu transfer termic zero, astfel incit sa nu se inregistreze nici o pierdere de caldura poate parea doar o idee fara aplicatie practica. Cu toate acestea, astfel de case exista. Ele sint cunoscute sub denumirea de –case pasive-.

Dupa cum afirma insa arhitectii, acest concept a prins foarte putin in Romania. „In mod curent nu se construiesc astfel de case deoarece presupun iesiri sau abateri de la normele curente in constructii. O astfel de casa, care conserva energia, are la baza calcule foarte complexe iar structura este usor diferita”, a declarat arhitectul Daniel Visan, seful filialei iesene a Ordinului Arhitectilor din Romania.

Intr-o casa pasiva, consumul de energie este cu 70-80% mai mic decit in cazul unei locuinte din lemn sau caramida. Casele pasive sint acele case care asigura un climat interior confortabil atit vara cit si iarna, fara insa a fi nevoie de o sursa conventionala de incalzire. Este o casa caracterizata prin etanseitate, cu transfer termic zero, care atinge si mentine echilibrul termic dorit. Specialistii sustin ca in cazul unui astfel de imobil, consumul de energie este mai mic cu 70-80% decit in cazul unei locuinte construite din lemn sau caramida.

„Casa pasiva nu inseamna o casa normala cu izolatie. Printr-o astfel de casa se cauta reducerea la minum a pierderilor de energie. Sint foarte multe carti scrise pe tema asta, iar un astfel de proiect este mai mult o provocare. Trebuie ca toti cei care lucreaza sa formeze o echipa, atit constructorii propriu-zisi cit si cei care se ocupa de instalatii”, a afirmat Cosmin Petrescu, inginer constructor.

Casa Pasiva
Casa Pasiva

Acesta a mai adaugat faptul ca sint mai multe teorii cu privire la constructia caselor pasive. Astfel, unii specialisti sint de parere ca pentru ca randamentul sa fie cit mai bun, un astfel de imobil trebuie construit in panta sau ingropat in pamint aproximativ 30%.
Ferestrele sunt pozitionate spre sud
Arhitectii afirma ca astfel de constructii sint ridicate din materiale obisnuite insa au la baza calcule complexe si o termoizolatie pe masura. Ca atare, este redus transferul de energie cu mediul inconjurator, iar temperatura ambientala se situeaza in jurul valorii de 20-22 grade Celsius.
De remarcat faptul ca, daca in cazul unei case normale cu termosistem, termoizolatia este de circa 10 centimetri, in cazul unei case pasive, aceasta este de 4-5 ori mai mare. „Sint reduse pierderile care apar prin puntile termice, cele de la imbinari, din zonele unde tevile sparg peretele. Totul este astfel gindit incit imobilul sa fie etans. Ferestrele au trei rinduri de geam si nu se pozitioneaza decit spre sud, pentru a capta cit mai mult razele solare. In acelasi timp, spre nord, spatiile vitrate se cauta sa fie cit mai mici, iar daca se poate, chiar sa dispara”, a mai adaugat Popescu.

Conform celor declarate de constructori, termoizolatia se calculeaza in asa fel incit temperaturile exterioare sa nu le afecteze pe cele interioare, atit vara cit si iarna. Incalzirea se poate realiza cu aer ventilat sau gaz.
Marele avantaj al casei pasive o reprezinta reducerea cheltuielilor de intretinere. Daca in cazul unei locuinte obisnuite, media lunara este de circa 400 euro lunar (pentru o casa de 150 mp), in cazul unei locuinte pasive, cheltuielile pot fi si mai mici de 100 de euro.
In ceea ce priveste costurile legate de constructia unei case pasive, acestea sint mai ridicate cu aproape 100 euro/metrul patrat construit in plus fata de o casa normala. „Depinde de foarte multe variabile. Un metru patrat construit poate ajunge la 600-700 euro dar depinde proiect. Costurile difera in functie de zona in care este construita, termoizolatia aplicata, ce temperatura doreste beneficiarul”, sustin constructorii.

O casa pasiva poate fi dotata cu un sistem integrat de incalzire, ventilatie si conditionare a aerului. Sistemul poate fi format din ventilatoare, pompa de caldura, captatoare solare si un rezervor de stocare a energiei termice. Astfel, pe timp de iarna, aerul rece de afara poate fi incalzit prin sistemul subteran iar energia solara poate fi folosita pentru incalzirea apei menajere.
Sursa: www.consumredus.ro

Lasă un răspuns