Franța interzice paharele, farfuriile și tacâmurile din plastic

Franța, cea mai avansată civilizație a continentului european, ia o măsură drastică și interzice paharele, farfuriile și tacâmurile din plastic. În locul lor ar trebui să apară plasticul biodegradabil și hârtia. Legea va intra în vigoare din anul 2020 și face parte dintr-un plan mai amplu pentru creșterea calității vieții.
Plasticul biodegradabil se obține din diverse surse vegetale și are calitatea de a se degrada sub influența factorilor de mediu. Legea a fost deja criticată de diverse organizații ce au propriile interese. Fabricanții de produse plastice de unică folosință contestă legea și spun că afacerile le vor fi grav afectate, necesitând investiții suplimentare în alte echipamente. De asemenea, există șansa ca legea să fie adoptată și de alte state ducând la o serie de efecte în lanț.

Cine poluează plătește

Aerul și apa sunt resurse finite și reprezintă elementele de bază ale dezvoltării populațiilor umane. Contaminarea lor cu elemente și substanțele toxice, fixate în sol de-a lungul unor perioade istorice îndelungate duce la îmbolnăvirea oamenilor și la scurtarea speranței medii de viață.
Uniunea Europeană va impune amenzi țărilor care nu vor reuși să atingă ținta de reciclare. Astfel, de la 1 ianuarie 2017, România va plăti o taxă suplimentară de 80 de lei pe tona de gunoi nereciclat. Din 2018, taxa va crește la 120 de lei pe tonă. Taxa va fi plătită de firmele de salubritate care strâng gunoiul nereciclat și transmisă mai departe clienților. Sumele pe care România le va plăti către Uniunea Europană din cauza nepăsării politicienilor sunt extrem de mari și nejustificate în condițiile în care se putea impune o „garanție” pe ambalaje, așa cum se întâmpla în timpul regimului comunist, sau cum se întâmplă astăzi în Germania.
Strada se menține curată prin legi dure, nu prin nepăsare și lipsă de respect față de organele legii. Lozinca „poluatorul plătește” ar trebui să se aplice pentru fiecare ambalaj aruncat la întâmplare, iar plata ar trebui să se facă atunci când se cumpără produsul de la magazin, ca o taxă inclusă în preț. Predarea ambalajului și returnarea taxei, reprezintă „plata” pentru oamenii cinstiți și corecți, cărora le pasă de mediul în care trăiesc.
Râurile au devenit adevărate canale deversoare din cauza incapacității autorităților române de a se organiza și de a impune legea, ordinea și discipila, adică acele lucruri care transformă o populație oarecare într-o adevărată civilizație.

În India, gunoiul e o reală problemă!

Lasă un răspuns