România lansează prima rachetă spaţială

România lansează prima rachetă spaţială proiectată şi realizată de către Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aronautică – ARCA. Racheta a fost denumită de către constructorii săi, Helen.
Evenimentul va avea loc în luna octombrie 2009, de pe Marea Neagră.
Utilizatorii inscrisi pe forumurile romanesti au inceput imediat sa-si de-a cu pararea despre proiect. Opiniile foarte critice si acide, aprecieri mai mult decat optimiste, toate fac parte din (in)cultura romaneasca.
Racheta Helen nu este o noutate, principiul de functionare este cunoscut inca din al doilea razboi mondial, Germania nazista construind cateva mii de rachete V2. Pentru materialele pe care le-au folosit si modul de realizare a rachetei cei de la ARCA merita in schimb toata aprecierea.
ARCA a publicat ieri comunicatul de presa incercand sa explice cum functioneaza proiectul lor.
Cine participă la lansare?
Operaţiunea de lansare este extrem de complexă şi fără precedent pentru România, fiind efectuată de către ARCA, sprijinită de Marina Militară, ROMATSA şi Aviaţia Militară.
Cum va fi Helen lansată?
Racheta Helen este o rachetă spaţială realizată în trei trepte, capabilă să atingă, în zbor suborbital, spaţiul cosmic.
Marina Militară va transporta ansamblul de lansare, format din racheta Helen şi balonul purtător, precum şi echipa ARCA, în largul Mării Negre. La această fază a operaţiunii vor participa două nave militare de mari dimensiuni şi trei ambarcaţiuni uşoare.
Echipamentul va fi descărcat de pe nave, pe suprafaţa mării, acolo unde va începe umflarea balonului şi alimentarea treptelor rachetei cu combustibil. Întreg ansamblul are o greutate de lansare de peste 2000 kg.
Pe parcursul desfăşurării operaţiunilor de lansare, traficul aerian din zonă va fi întrerupt, acest lucru fiind realizat de către ROMATSA şi Aviaţia Militară. Această măsură este necesară pentru desfăşurarea în condiţii de deplină siguranţă a lansării.
Racheta va fi transportată în stratosferă, la 14.000m altitudine, cu ajutorul celui mai mare balon solar din lume, realizat tot la ARCA.
În stratosferă, motorul primei trepte va fi iniţiat şi va accelera racheta la viteză supersonică. După terminarea combustibilului primei trepte, automatul de bord va declanşa pornirea celei de-a doua trepte, urmată de treapta a treia. Treapta a treia transportă sarcina utilă, formată din capsula presurizată European Lunar Lander (ELL).
Capsula transportă echipamente de urmărire şi telemetrie prin radio şi satelit, camere de luat vederi, etc. Acesata va fi scoasă în spaţiu, de către treapta a treia, urmând apoi procedura de reintrare în atmosfera terestră şi de aterizare în Marea Neagră prin paraşutare.
În acest timp balonul purtător va începe procedura de coborâre.
Toate elementele sistemului vor fi urmărite prin telemetrie radio şi prin sateliţi de telecomunicaţie.
Marina Militară împreună cu echipa de comunicaţii ARCA vor asigura recuperarea elementelor.
Cine plăteşte şi cât costă?
Racheta Helen a fost proiectată şi construită de către ARCA folosind fonduri exclusiv private, obţinute din sponsorizări şi donaţii. Statul român nu a participat financiar la realizarea acestui proiect, sau la operaţiunile de lansare.
Fiind un proiect privat, ARCA nu doreşte să dezvăluie valoarea sa.
Ce se obţine prin aceasta?
Prin lansarea rachetei Helen, ARCA doreşte să atingă două obiective majore:
1. Realizarea primului zbor spaţial românesc, contribuind astfel la dezvoltarea ţării
2. ARCA participă la competiţia Google Lunar X Prize, o competiţie astronautică în valoare de 30 milioane USD iniţiată de corporaţia Google, iar această lansare este repetiţia finală pentru câştigarea acestui premiu.

ARCA - Racheta Helen
ARCA - Racheta Helen

Asociaţia Română pentru Cosmonautică si Aeronautică (ARCA) este o organizaţie ne-guvernamentală, lider naţional în domeniul cercetării aerospaţiale.
ARCA a participat, începand cu anul 2002, la cea mai prestigioasă competiţie de astronautică, Ansari X Prize, în cadrul acestei competiţii fiind unul dintre competitorii importanţi.
ARCA a dezvoltat trei mari programe: Demonstrator, Stabilo şi Haas-ELE.
Racheta Demonstrator 2B, echipată cu primul motor rachetă din lume din materiale compozite reutilizabil, monopropelant, a fost lansată cu succes, la data de 9 Septembrie 2004, de la Baza Forţelor Aeriene de la Capul Midia, de pe ţărmul Mării Negre.
Stabilo este un vehicul rachetă în două trepte, lansat din aer, care a executat două zboruri până în acest moment. Prima treaptă este cel mai mare balon solar din lume, iar a doua treaptă este un vehicul rachetă pilotat.
Primele zboruri la joasă altitudine ale sistemului au fost efectuate în 2006. În acelaşi an, Misiunea1 a fost lansată la o altitudine de 14.700 m.
În 2007, Misiunea2 a fost lansată la o altitudine de 12.000 m deasupra Mării Negre. Echipa a primit datele de zbor prin intermediul unui satelit de telecomunicatii. Locul de amerizare a fost în perimetrul alocat, la 30km faţă de punctul de lansare. Marina Militară a recuperat vehiculul rachetă, nava militară fiind dirijată de la Centrul de Comandă al ARCA.
ARCA participă din 2008 în Competiţia Google Lunar X Prize. Pentru a reuşi să intre în posesia premiului de 30 mil $, ARCA dezvoltă sonda lunara ELE şi racheta lansatoare de sateliţi Haas. Haas este cel mai ambiţios proiect de cercetare iniţiat vreodată de România.

Lasă un răspuns