Importanta reciclarii

Reciclarea selectiva a deseurilor este un aspect important al economiei nationale si un indicator fidel al eficientei. Daca tarile din vestul Europei reusesc sa recicleze pana la 80% din deseuri , asa cum este cazul Belgiei, in Romania lucrurile se misca mai greu romanul de rand nereusind sa inteleaga de ce nu poate arunca gunoiul oriunde. Educatia precara, lipsa amenzilor si toleranta politiei fata de comportamentul rudimentar al multora dintre noi lasa urme adanci pe strazile din oras. Mizeria este stransa de vant prin colturile adapostite iar munca celor de la salubritate devine inutila atata timp cat „lumea” arunca chistoace, ambalaje, PET-uri si hartii oriunde numai la cos nu.
Deseurile ne costa foarte multi bani mai ales daca le trimitem la groapa de gunoi. Daca pana acum 20-30 de ani majoritatea deseurilor se degradau in termen de maximum 30 de ani acum lucrurile stau un pic diferit. PET-urile rezista 400-500 de ani in natura, daca Mihai Viteazu folosea PET-uri noi acum le-am fi gasit pe campuri. De fiecare data cand aruncam un deseu ce poate fi reciclat aruncam la gunoi bani. Sumele ce se pot strange din prelucrarea deseurilor sunt imense. Daca fiecare roman ar colecta selectiv deseuri in valoare de 1 euro in fiecare luna intr-un an produsul brut al Romaniei ar creste cu 276 milioane de euro. Totusi cateva exemple bune exista.
SC VRANCART SA Adjud recicleaza in prezent peste 25% din totalul de maculatura colectat la nivel national, fiind cel mai important reciclator de deseuri pe baza de fibre celulozice si nu numai, fiind un important depoluator al Romaniei, fapt dovedit si de cantitatea mare de maculatura reciclata zilnic, aproximativ 300 to de deseuri de hartie si carton. Cu alte cuvinte VRANCART nu se mai duce in padure sa taie copaci ci prefera sa recicleze maculatura colectata de romanii cu simt civic. Activitatea lor inseamna enorm de mult pentru mediu si economie. Dozele de aluminiu reprezinta un alt deseu cu valoare comerciala mare, in prezent tona de aluminiu este evaluata la peste 1000 de dolari pe bursa de la Londra. Fiecare doza de aluminiu aruncata la intamplare inseamna bani aruncati in vant.
Deseurile care se pot recupera consta de regula in ambalaje dar si in baterii sau electrocasnice. Se recicleaza toate metalele, PET-urile, hartia si sticla. Obtinerea granulelor din sticle, geamuri sau borcane ce ajung de regula la gunoi consuma mai putina energie si inseamna un cost mai mic pentru societatile din aceasta industrie. Prin reciclarea unei tone de sticla se economisesc 1.2 tone de materii prime ( soda, nisip, feldspat). Sticla poate fi reciclata la nesfarsit fara sa isi piarda din calitati.
In timpul regimului comunist s-a incercat impunerea unui program de reciclare a ambalajelor, existand „garantia” pentru fiecare sticla ce era returnata. A inceput constructia statiei de epurare de la Glina, un colos ce trebuia sa produca ingrasaminte naturale din apa provenita de la toaletele bucurestenilor. Din pacate statia de epurare dela Glina ca si canalul Dunare – Bucuresti au fost considerate ca „nerentabile” si trase pe linie moarta.
Iata citeva produse pe care le folosim si difera ca perioada de descompunere:
Cutii de aluminiu 10-100 ani
Deseuri de hirtie 3 luni
Recipiente din sticla 4000 ani
Sticle din plastic 100-1000 ani
Ziare 3-12 luni
Chibrituri  6 luni
Pungi din plastic 100-1000 ani
Filtru de tigara  1-2 ani
Carti de credit 1000 ani
Guma de mestecat 5 ani
Stiati ca?
Din 10 pet-uri reciclate se poate fabrica un tricou sau un metru patrat de covor?
Cu fiecare tona de plastic reciclat se economisesc intre 700 si 800 kg de petrol brut.
Din 50 pet-uri se poate face un pulover?
Este nevoie de un copac de 15 ani pentru a produce 700 de pungi de hartie?
Fiecare tona de hartie reciclata poate salva 17 copaci?
Hartia si cartonul pot reciclate doar de 10 ori?
Daca reciclam o doza de aluminiu vom economisi energie suficienta pentru producerea altor 20 de doze reciclate.
Aluminiul este 100%reciclabil?
O tona de otel reciclat inseamna mai mult de o tona de minereu de fier economisit?
Un televizor poate functiona trei ore in continuu cu energia economisita prin reciclarea unei cutii de aluminiu?
Pentru fabricarea unei tone de aluminiu sunt necesare 4 tone de bauxita?

Lasă un răspuns