Becurile economice

Becurile economice incep sa intre in viata noastra de zi cu zi, ideale pentru magazine si cladiri de birouri, acolo unde iluminatul artificial este utilizat uneori si 24 de ore pe zi dar mai putin recomandate pentru dormitor sau sufragerie acolo unde lumina rece emisa de acestea nu e suficienta.
Pe langa partea ce tine de protejarea mediului componenta financiara este cea care determina adoptarea solutiei.
Sa facem un calcul economic:
Bec economic:
durata de viata teoretica: 5000 de ore
durata de viata reala: 2000 de ore
Consum: 22W
Putere luminoasa echivalent bec incandescent: 100W
Putere reala observata: 75W
Cost KWh: 0.35ron
Bec incandescent:
durata de viata teoretica: 2000 de ore
durata de viata reala: 1500 de ore
Consum: 75W
Cost KWh: 0.35ron
Cost total bec economic: pret de achizitie (7ron) +cost energie(2000ore *0.022KWh*0.35ron)=22.4ron
Cost total bec incandescent: pret de achizitie (1ron) +cost energie(1500ore * 0.075KWh * 0.35ron)= 40.375ron
Becul economic iese castigator pe partea financiara atata timp cat pretul de achizitie al acestuia se incadreaza in limitele decentei. Am vazut in anumite magazine “becuri economice” la pretul de 60ron, nejustificat de mari. Personal va recomand becurile T&G si chiar Realm, Philips si Osram sa spunem ca sunt un pic prea scumpe pentru a realiza o economie de energie electrica. In Romania, dupa cum stiti numai o treime din energia electrica este obtinuta din surse curate (eoliana, solara, hidro).

Temperatura de culoare
Temperatura de culoare

2 Comments on “Becurile economice”

  1. Avantajul becurilor economice, pe langa faptul ca factura la curentul electric este mai mica, este acela de a oferi o lumina mai placuta, asemanatoare cu cea naturala, benefica pentru ochi.

  2. Da, probabil tu vrei sa faci misto de noi, am inteles ironia. Nu e nici o fasaiala cu becurile astea economice, sunt scumpe, polueaza mediul la sfarsitul perioadei de viata iar daca energia electrica este produsa din surse ecologice iti dai seama ca mai bine ramai pe varianta becurilor cu incandescenta, cel putin alea nu au metale grele in alcatuire.

Lasă un răspuns