În România vor fi instalate alte 40 de stații de reîncărcare rapidă

E.ON și MOL vor dezvolta în țara noastră o rețea națională de 40 de stații de încărcare a vehiculelor electrice. Investiția, care va începe în acest an și se va încheia în 2020, este susținută cu finanțare nerambursabilă din fonduri europene.
Un număr de 19 stații vor fi instalate de către E.ON Energie România, care va susține această investiție printr-o finanțare nerambursabilă din fonduri europene, în valoare de peste 1 milion de euro. Alte 21 de stații vor fi instalate de către partenerul MOL România.
Comisia Europeană a anunțat, în data de 23 iunie, că proiectul NEXT-E a fost selectat pentru a primi fonduri prin intermediul Mecanismului pentru interconectarea Europei (Connecting Europe Facility — CEF), cu o cofinanțare recomandată de 18,84 milioane euro, acesta reprezentând un grant pentru a susține dezvoltarea unei rețele de încărcare a vehiculelor electrice.

Nissan Leaf
Nissan Leaf

Prin intermediul proiectului NEXT-E vor fi instalate 222 de stații standard de încărcare rapidă (50 kW) și 30 de stații de încărcare ultrarapidă (150-350 kW), creându-se astfel o infrastructură esențială pentru încărcarea vehiculelor electrice în Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croația și România.
Proiectul a fost selectat dintre 152 de proiecte din domeniul transporturilor, numărul inițial al proiectelor fiind 349, cu o sumă totală solicitată pentru co-finanțare CEF de 7,5 miliarde euro.
Conform comunicatului, Proiectul NEXT-E reprezintă un model de cooperare a câtorva grupuri-lider în sectoarele de electricitate, petrol și gaze, acestea unindu-și forțele cu producătorii de automobile pentru a crea o rețea de încărcare interoperabilă și nediscriminatorie, ca alternativă viabilă la vehiculele echipate cu motoare cu combustie internă. Consorțiul este alcătuit din companiile din cadrul Grupului E.ON (Zapadoslovenská energetika din Slovacia, E.ON Czech Republic, E.ON Hungary, E.ON România), companiile din cadrul Grupului MOL (reprezentate de filialele din toate cele 6 țări participante), Hrvatska elekropriveda din Croația, PETROL (din Slovenia și Croația), Nissan și BMW.
Stațiile de încărcare rapidă vor fi amplasate în perimetrele unităților din rețeaua de distribuție a carburanților operată de compania MOL și vor urmări acoperirea unor puncte importante de pe traseul a trei rute de transport rutier: Arad-București-Constanța (culoar IV pan-european), Sebeș-Târgu Mureș-Iași și Suceava-București-Giurgiu (parțial culoar IX pan-european).
Proiectul NEXT-E a fost selectat pentru acordarea de fonduri de către Agenția Executivă de Inovație și Rețele (INEA) a Comisiei Europene, prin intermediul solicitării de propuneri lansate în data de 13 octombrie 2016.
Investiția are loc în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei (Connecting Europe Facility — CEF), mecanismul financiar al UE venind în sprijinul rețelelor de infrastructură. Comisia propune să se investească suma de 2,7 miliarde euro în 152 proiecte-cheie de transport care vin în sprijinul unei mobilități competitive, curate și conectate în Europa.
În paralel, separat față de proiectul NEXT-E, E.ON România a instalat deja mai multe stații de încărcare a autovehiculelor electrice și a început un program de completare a propriei flote cu mașini cu emisii zero, dând astfel comunității și autorităților locale un puternic semnal legat de preocupările sale privind reducerea poluării. Mai exact, în acest an au fost instalate 7 stații de încărcare, dintre care trei sunt funcționale la sediile E.ON din Iași, Târgu Mureș și București, iar celelalte patru în Iași, în locații ale unui dealer auto și la Universitatea Tehnică. Totodată, un număr de trei autovehicule electrice VW au intrat recent în flota companiei.

Lasă un răspuns