Politicienii nostri și afacerile lor

Politicienii români au găsit an de an o modalitate de a jefui cetățenii și de a se îmbogății peste noapte. Prima dată a fost Caritasul a urmat devalizarea băncilor (Bancorex, Columna, Dacia, Banca Religiilor). S-a trecut la fondurile de investiții (Safi, FNI, FNA, Gelsor). Au tratat pe multe milioane de euro gripa aviară și gripa porcină. Au făcut bani din retrocedări ilegale, concesiuni, imobiliare, au cumpărat terenuri în zonele ce urmau a fi expropiate. Acum merge ridicatul de mașini.
Fiecare baron local, fie că e stăpân peste un sector de București sau conduce moșia de la Iași, și-a tras firmă de ridicat mașini. Bineînțeles toate firmele acestea sunt filiale ale unor mari firme de căsuță poștală cu sediul prin Cipru. De afaceri se ocupă cumnați, frați, soții, rude apropiate sau oameni de afaceri apropiați lor. În condițiile în care se cunoaște faptul că în fiecare zi o treime din parcul auto este parcat ilegal din lipsa unor parcări amenajate “afacerea” prosperă și bagă în conturile mafioților locali multe milioane de euro.
Așa cum se știe contractele cu statul sunt atribuite pe criterii politice. Oamenii de afaceri investesc în campaniile electorale și mai apoi își recuperează înzecit banii prin diverse mecanisme de sustragere a banului public. Dacă primăria capitalei renovează pasaje și vopsesc treceri de pietoni cu 85.000 de euro bucata (adică marcajul și indicatoarele au prețul unei vile!) în sate și comune se acordă ajutoare sociale rudelor, se fură motorină de la primării și se fac alte și alte ghidușii în detrimentul banului public.
Atâta timp timp cât lași niște oameni dintr-o organizație să aibă autonomie totală, fără să ai un organism de control și instrumente coercitive împotriva lor aceștia vor face abuzuri, adică vor folosi banii și resursele instituției în interes personal. Cu cât vor avea mai multă putere cu atât vor abuza mai mult (vezi judecătorii care își stabilesc singuri salariile și pensiile prin hotărâri judecătorești).

Lasă un răspuns