Panasonic a testat un camion pe GPL

Panasonic Corporation şi TOMY Company au efectuat în Japonia, pentru prima dată, teste pe un camion de cursă lungă şi de mare tonaj, alimentat cu gaz natural comprimat.
Rezultatele testelor arată că utilizarea noului tip de combustibil a generat o reducere cu 10% a volumului de dioxid de carbon (CO2) emis, dar şi o reducere cu 90% a emisiilor de Nox-e (substanţe non-organice), în comparaţie cu camioanele obişnuite, alimentate cu motorină. Nu s-au observat emisii de particule în suspensie.
Vehiculul-prototip testat de către Panasonic şi TOMY este singurul din categoria camioanelor grele, de cursă lungă, alimentate cu gaz natural comprimat.
Pentru transportul produselor fabricate, Panasonic şi TOMY utilizează aceleaşi rute, aflate în aproximativ aceleaşi regiuni. În testele efectuate, Panasonic a transportat televizoare cu ecran plat VIERA de la fabrica sa din Osaka până la centrul de distribuţie din oraşul Urayasu, situat în vecinătatea capitalei Tokyo. Ambele companii au planificat 250 de curse dus-întors în anul fiscal ce se încheie în martie 2010, utilizând atât camioane obişnuite cât şi vehiculul de mare tonaj alimentat cu gaz natural comprimat. Camionul-prototip va fi utilizat în 96 dintre cursele programate. Parteneriatul va ajuta cele două companii să efectueze cu 7.600 de km mai puţin pentru transportul produselor pe parcursul întregului an fiscal, fapt care, alături de utilizarea camionului-prototip, va permite obţinerea unei reduceri de 18 tone a emisiilor de CO2 în anul fiscal 2010.
Capitalizând avantajul de avea centrele de distribuţie foarte apropiate, Panasonic şi TOMY vor continua să colaboreze în domeniul transporturilor, pentru a optimiza eficienţa acestora şi pentru a reduce impactul asupra mediului înconjurător. Când camionul alimentat cu gaz natural comprimat va fi lansat pe piaţă, cele două companii vor introduce noile vehicule în flota lor comercială.

Camion Tomy-Panasonic GPL
Camion Tomy-Panasonic GPL

Testele s-au desfăşurat pe o perioadă de şase luni, timp în care vehiculul a parcurs traseul Osaka-Tokyo de 48 de ori utilizând acest combustibil. Camionul-prototip face parte din proiectul pentru dezvoltarea următoarei generaţii de vehicule cu emisii reduse de dioxid de carbon, iniţiat de Ministerul japonez al teritoriului, infrastructurii, transportului şi turismului.
În Japonia se află în uz aproximativ 37.000 de vehicule cu emisii reduse de CO2, dintre care aproximativ 17.000 sunt camioane, cele mai multe cu capacitatea de două tone.

Lasă un răspuns