Bunica presedintelui Obama si-a instalat panouri solare

Tinerii kenieni care lucrează cu echipa Greenpeace Solar Generation se ocupă de problemele lipsei de energiei şi a schimbărilor climatice instalând panouri solare pe şcoala Barack Obama din Kogelo şi pe acoperişul casei Mamei Sarah – bunica preşedintelui american. Mama Sarah a spus: „Sunt foarte mulţumită că energia solară mi-a îmbunătăţit casa şi mă voi asigura ca nepotul meu să afle de acest lucru. Energia solară este curată, de încredere şi accesibilă, spre deosebire de parafină care este foarte folosită în această zonă. De asemenea, acum avem în zonă tineri cu pregătirea necesară pentru a întreţine sistemele.”
Instalaţiile solare sunt parte dintr-un atelier de 20 de zile pe tema energiei regenerabile, găzduit de echipa Greenpeace Solar Generation, cu 25 de participanţi din Programul de Tineret al Comunităţii Kibera şi membri ai comunităţii Nyang’oma Kogelo. Tinerii kenieni învaţă cum panourile solare fotovoltaice genereză electricitate, învaţă despre instalarea şi întreţinerea lor, fabricarea şi auto-asamblarea lămpilor solare şi potenţialul de marketing. Robert Kheyi, coordonator de proiect al Programului de Tineret al Comunităţii Kibera, a spus: „Atelierul şi instalarea panourilor solare sunt o oportunitate critică pentru dezvoltarea abilităţilor în domeniul energiei regenerabile. Nu doar că avem ocazia de a acţiona împotriva efectelor devastatoare ale schimbărilor climatice în Kenya, dar putem dezvolta şi o sursă de venit.”
Kenya, precum multe alte ţări din Africa, este foarte afectată de schimbările climatice. S-au înregistrat reduceri drastice ale ploilor în ultimii ani. Seceta a înrăutăţit şi mai mult problemele din agricultură, din cauza pământului sărac şi a deşertificării, astfel că Kenya nu se mai poate baza pe hidroenergie. Din moment ce trebuie să facă faţă acestor provocări, investiţiile în tehnologiile de producere a energiei solare reprezintă o strategie din care toată lumea are de câştigat. Întăreşte economia şi protejează mediul, în timp ce asigură o rezervă curată şi inepuizabilă de energie. Industria panourilor solare este pregătită să asigure şi să livreze capacitatea necesară. Nu există niciun impediment tehnic, doar o barieră politică, pe măsură ce reconstruim sectorul energetic global. „Este timpul ca ţările industrializate să dea înapoi ceva. La Summitul de la Copenhaga din luna decembrie a acestui an, preşedintele Obama şi alţi lideri mondiali trebuie să se pună de acord pentru a evita continuarea haosului provocat de schimbările climatice, finanţarea proiectelor de acest fel în toate ţările în curs de dezvoltare pentru a le ajuta să se adapteze şi să combată schimbările climatice,”a declarat Abigail Jabines, coordonator al campaniei Greenpeace Solar Generation.
Greenpeace face apel la ţările bogate să contribuie la suma anuală de 140 de dolari americani pentru a sprijini adaptarea şi militarea împotriva schimbărilor climatice, protejarea pădurilor în ţările în curs de dezvoltare. Mai sunt doar 15 săptămâni până la dezbaterile ONU pe tema climei din Copenhaga, iar Greenpeace solicită liderilor mondiali să imite iniţiativa tinerilor din Kibera şi Kogelo şi să transpună declaraţiile lor pe tema climei în acţiuni concrete la Copenhaga.
Sursa: Greenpeace.org

Lasă un răspuns